24 Oct 2016

66. zasedanje Mednarodne komisije za kitolov


Danes se je Portorožu pričelo 66. zasedanje Mednarodne komisije za kitolov (International Whaling Commission – IWC), ki ga gosti Republika Slovenija. 

Poleg okoli 400 delegatov držav članic IWC z vsega sveta se dogodka udeležujejo tudi številne nevladne organizacije, ki si prizadevajo za izboljšano varstvo kitov. Društvo Morigenos, kot lokalna nevladna organizacija, ki se ukvarja s preučevanjem kitov in delfinov ob slovenski obali in v Tržaškem zalivu, sodeluje pri mnogih spremljevalnih dejavnostih in sestankih kot je npr. srečanje Varstvenega odbora IWC, Tilen Genov, predsednik društva Morigenos, pa je tudi član Znanstvenega odbora IWC. Društvo Morigenos je v okviru dogodka pripravilo razstavo fotografij delfinov ob slovenski obali, udeleženci zasedanja pa so kot darilo prejeli tudi kolekcijo znamk »Delfini in kiti severnega Jadrana«, ki jo je pripravilo društvo Morigenos.

Letošnja konferenca bo potekala v luči 30. obletnice prepovedi komercialnega kitolova. Moratorij, ki je bil sprejet leta 1986, je velika zgodba o uspehu in je rešil življenja več sto tisoč kitov po vsem svetu. Zato je ključno, da se moratorij ohrani in da se ga tudi v celoti spoštuje. V ospredju razprav bodo tudi druge grožnje kitom, kot so trčenja z ladjami, prilov, podvodni hrup, kemično onesnaženje in morski odpadki.

No comments:

Post a Comment

Followers