2 Sept 2014

Zadnji raziskovalni tabor


Poletje se počasi končuje, a naše raziskovalne sezone še ni konec. Od 4. do 13. 9. se nam še lahko pridružite na našem zadnjem letošnjem raziskovalnem taboru.

To je edinstvena priložnost, da iz prve roke spoznate preučevanje in varstvo delfinov in morskih želv ter jih neposredno v njihovem naravnem okolju tudi opazujete. S terenskim delom in sodelovanjem pri zbiranju dragocenih podatkov pa boste postali del Slovenskega projekta raziskovanja in varstva delfinov.

Slovenski projekt raziskovanja in varstva delfinov je dolgoročni program raziskovanja, monitoringa in varstva velikih pliskavk (Tursiops truncatus) v slovenskih in okoliških vodah. Gre za prvo dolgoročno in sistematično raziskavo katerekoli vrste kitov in delfinov v Sloveniji in za najobsežnejši niz podatkov o delfinih in morskih želvah v tem delu Jadrana.

Naši tabori trajajo po deset dni, v katerih vam zagotovo niti minuto ne bo dolgčas. Tako udeleženci kot člani ekipe bivamo skupaj v raziskovalni bazi društva Morigenos v Piranu. Tu spimo, kuhamo, jemo … in se družimo, ko nismo na terenu.

Vsak dan lahko poteka nekoliko drugače. Če je morje mirno in ni dežja, se dopoldne in popoldne odpravimo na teren iskat delfine, in sicer v dveh ekipah, ki se izmenjujeta: ena ekipa izvaja opazovanje s 5,8 m dolgega plovila, druga pa z obalnih opazovalnih točk s pomočjo daljnogledov. Ko stanje morja ni primerno za iskanje delfinov, raziskujemo zanimivosti slovenske obale ali pa se predamo "morskim radostim".

Večere vam popestrimo z različnimi predavanji in filmi o delfinih, o našem raziskovalnem delu in o morju. In če po tem še niste preveč utrujeni, se vsekakor najde čas še za zabavo …

Zagotovite si svoje mesto čim prej - pišite na morigenos(at)morigenos.org

No comments:

Post a Comment

Followers