17 Sept 2011

Brazdasti kit v Prirodoslovnem muzeju Slovenije

V četrtek, 15. 9. 2011, smo se člani društva Morigenos udeležili slavnostne otvoritve razstave Skrivnostna smrt mlade Leonore, kjer je bilo predstavljeno okostje brazdastega kita (Balaenoptera physalus). Spomladi leta 2003 je v Piranski zaliv naplavilo truplo mlade samice te vrste. Okostje je pripadlo Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, njihovi strokovnjaki pa so iz več kot desettonske gmote razpadajočega trupla pridobili čudovito belo okostje, ki se boči pod stropom dvorane. Ta največji eksponat, kar jih je muzej pridobil v svoji 190 letni zgodovini, so poimenovali Leonora.

Razstava s filmskimi posnetki, zvočnimi učinki, interaktivnimi predstavitvami, bogatim slikovnim gradivom in zanimivimi besedili obiskovalca popelje v morske globine, kjer izve, kdo je bila mlada Leonora, od kod je prišla, kdo so njeni sorodniki in kakšne so bile njene življenjske navade. Čeprav vzrok smrti mlade Leonore ostaja skrivnost, razstava opozarja na dejavnike, ki ogrožajo kite in so večinoma posledica človekovega delovanja.

S ponosom vas vabimo na ogled, kajti tudi društvo Morigenos je imelo pomembno vlogo pri soustvarjanju razstave. Prispevali smo več fotografij in informacij, ki so postale del razstave, predsednik društva Tilen Genov pa je eden izmed avtorjev nove izobraževalne publikacije "Brazdasti kit v Prirodoslovnem muzeju Slovenije".

Razstava je na ogled od 16. 9. 2011 do 16. 9. 2012, vsak dan med 10. in 18. uro, ob četrtkih do 20. ure.
Vsako prvo nedeljo v mesecu je vstop v muzej prost.

No comments:

Post a Comment

Followers