20 Sept 2010

Vaquita - Zadnja priložnost za puščavsko pliskavko

Kalifornijska rjava pliskavka ali "vaquita" (Phocoena sinus) je najmanjša živeča vrsta kitov in delfinov, ki doseže velikost le do 1,5 metra. Zakaj je tako posebna? Živi samo v severnem delu Kalifonijskega zaliva v Mehiki (Korteško morje). Vaquita (pomeni “majhna krava”) je zelo izmuzljivo in plašno bitje, ki je v kritični nevarnosti izumrtja. Zadnje ugotovitve so pokazale, da živi le še približno 250 oebkov. Ta številka upada predvsem zaradi naključnega zapletanja v ribiške mreže. Ali je vaquita naslednja v vrsti za izginotje, po izumrtju jangceške pliskavke ali baijija (Lipotes vexillifer) v letu 2007?

V oktobru 2008 je organzacija earthOCEAN pričela s projektom Ekspedicija Vaquita (Expedition Vaquita). Pridružili so se znanstvenikom in dokumentirali prizadevanja ocenitve velikosti populacije, identifikacije glavnih problemov ter iskanja možnih rešitev. Oglejte si dokumentarec Vaquita – Last chance for the desert porpoise in poglejte kaj so odkrili.

"Vaquita nima nobene vrednosti kot dobrina: je preveč plašna in majhna, da bi kadarkoli lahko podpirala ekoturizem. Ni ključen člen v morski prehranjevalni verigi. Proteini v njenih jetrih ne skrivajo zdravila za nobeno človeško bolezen. Je zgolj skromno bitje, ki išče svojo pot, kot vsi mi. Njena izguba bi verjetno komajda bila opažena. Pa vendar, je del veličastne pestrosti življenja na Zemlji, ki jo je naša generacija podedovala, in hitro postaja del izginjajoče dediščine, ki jo zapuščamo za seboj. Imamo še kakšno leto ali dve, da se odločimo ali bomo to vrsto pustili živeti, ali pa bomo, tako kot pri jangceški pliskavki, izglasovali njen izgon z otoka in zbrisali tisti majhni črni nasmeh z obličja Zemlje za vedno."

Robert Pitman, NOAA Southwest Fisheries, 'How Now, Little Cow?', Natural History magazine, 2007

Foto: Chris Johnson / earthOCEAN

No comments:

Post a Comment

Followers