4 Jun 2010

Dodatna pojasnila o ranjenem delfinu

Ob novici o ranjenem delfinu, ki je bil v slovenskem morju opažen to sredo, smo prejeli nepričakovane odzive s strani dela slovenske javnosti in se zato odločili za dodatna pojasnila.

Opazovanje in fotografiranje ranjenega delfina je bilo nujno in edino pravilno začetno ukrepanje, saj brez predhodnega ogleda živali, natančne analize poškodbe in fizičnega stanja delfina, ne bi bilo mogoče postaviti pravilne diagnoze. Ker je tudi društvu Morigenos glavni interes, da se ranjeni živali (če je le možno) hitro in ustrezno pomaga, so fotografije ključnega pomena. S pomočjo slikovnega materiala se lahko poškodba natančno analizira, kar na terenu pogostokrat ni možno. Žival se namreč premika, rane pa ni možno natančno pregledati od blizu. Obenem se s pomočjo fotografij lažje posvetujemo s tujimi strokovnjaki in se tako skupaj odločimo o morebitnem nadaljnjem ukrepanju.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s kiti in delfini, vedo, da reševalne akcije niso enostavna stvar in zahtevajo veliko mero koordinacije in ustrezne opreme. Tovrstne akcije niso enostavne, so pogosto neuspešne in nikakor ne smejo biti prenagljene. Poskusi ujetja že tako ali tako izmučenih živali mnogokrat pomenijo več škode kot koristi. Tovrstni poskusi lahko predstavljajo nevarnost tako za žival, kot tudi ljudi. Živali pogosto po takšnih akcijah tudi poginejo zaradi stresa ali poškodb. Pogosto te živali poginejo ne glede na ukrepanje, zato je pomembno, da ne naredimo več škode kot koristi. Glavni interes društva Morigenos je, da se živali nudi ustrezna pomoč, zato želimo, da so naši ukrepi ustrezno premišljeni. Poudariti je treba tudi to, da tovrstna srečanja niso običajna, zato k naši standardni opremi ne sodijo mreža za ujetje delfina, dodatno plovilo in zdravila, ki bi bila poškodovani živali lahko v pomoč. Delfini so dolgi do 3 m in tehtajo tudi več kot 250 kg, zato je pri tovrstni akciji potrebno tudi dovolj veliko plovilo. Tako velike živali ni možno kar uloviti in jo posaditi na majhen čoln. Nenazadnje pa, tudi če bi imeli ustrezna zdravila in opremo, jih brez ustrezne predhodne diagnoze bolezenskega stanja oziroma poškodbe živali ne bi dajali.

Delfina smo v času nevihte zapustili zato, ker sledenje delfinu v takšnih razmerah ni bilo možno. Tudi sicer sledenje fizično že tako ali tako izmučeni živali povzroča samo še več nepotrebnega stresa. Ogled in fotografiranje poškodovane živali je bil prvi in edini pravilni začetni ukrep, ki je bil mogoč.

Z objavo novice o poškodovanem delfinu smo želeli javnost ustrezno obvestiti in poskrbeti za to, da se ob morebitnih novih opažanjih lahko hitro ukrepa. Obvestili smo tudi Pomorsko policijo, Upravo RS za pomorstvo in Službo varstva obalnega morja, pa tudi italijansko obalno stražo. Presenečeni smo nad negativnim odzivom dela slovenske javnosti, saj delamo vse, kar je v naši moči in to prostovoljno. Medijem smo informacije in fotografije posredovali brezplačno, saj se nam je zdelo pomembno, da je javnost o situaciji obveščena. Od tega nimamo nobene finančne koristi.

Če opazite omenjenega delfina, vas lepo prosimo, da nas takoj obvestijo na telefonski številki 031 77 10 77 in 041 981 990.

5 comments:

  1. Hvala bogu da je pri nas nekdo kot ste vi, ki je usposobljen za pomoč morskim živalih...
    Negativen odziv je bil po mojem bolj odraz nepoznavanja situacije, ker vsakemu z malo znanja biologije je jasno, da delfina ne moreš kar "spakirat" na gumenjak in odpeljat v domači bazen.

    Upam, da vam bo uspelo živali pomagati in jo rešiti!

    Dosti uspehov vam želim še vnaprej...

    ReplyDelete
  2. evo, podpišem zgornji komentar.
    nina

    ReplyDelete
  3. jaz se ne strinjam....zakaj izpostavljati zival stresu in jo slikati, ji slediti, ce pa ji TAKO ALI TAKO ne morete pomagati? "Morali" ste slikati le zaradi firbca, iz cloveske objestnosti, da morate dobiti fotografijo o trpljenju. V zgornjem besedilu se poleg vsega dvakrat popolnoma negirate, tako da je verjetno bolje da ga umaknete in ohranite ze tako nacet sloves.
    "Živali pogosto po takšnih akcijah tudi poginejo zaradi stresa ali poškodb. Pogosto te živali poginejo ne glede na ukrepanje, zato je pomembno, da ne naredimo več škode kot koristi." Zakaj je potrebno potem zivali slediti in jo nadlegovati?

    "Glavni interes društva Morigenos je, da se živali nudi ustrezna pomoč, zato želimo, da so naši ukrepi ustrezno premišljeni. " kako je lahko to vas interes, celo premisljen, ce pa NIMATE nikakrsne opreme, kaj sele znanja da bi lahko pomagali....

    Zgrozena sem nad tovrstnim pocetjem, ki je bilo namenjeno samo sebi in promociji drustva (zelo slabi mimogrede)....


    nina

    ReplyDelete
  4. vem, da delate vse, kar je v vaši moči in da je to, kar počnete plemenito in spoštovanja vredno.

    upam, da najdete način, da pomagate delfinčku....

    naj vam "nabijanje morale" duhovno plitkih ljudi ne jemlje moči in zagona na vaši poti...

    sem z vami....vedno...

    Petra Miklavc

    ReplyDelete

Followers