11 May 2010

Sivi kit v Sredozemlju!

Od izraelskih kolegov, ki delajo v nevladni organizaciji IMMRAC (Israel Marine Mammal Research and Assistance Center), smo prejeli neverjetno obvestilo. Ob sredozemski obali Izraela se je 8. maja 2010 pojavil sivi kit (Eschrichtius robustus)! Takšno opažanje je še bolj nenavadno od lanskega opažanja kita grbavca ob obali Slovenije, saj je sivi kit vrsta, ki je v Atlantskem oceanu že izumrla in živi le še v severnem Tihem oceanu. Sivi kit v severnem Atlantiku ni bil zabeležen že 300 let, kaj šele v Sredozemlju.

Poleg izumrle severnoatlantske populacije sta znani še dve populaciji sivih kitov na svetu. Ena živi v zahodnem Tihem oceanu in velja za kritično ogroženo, druga pa v vzhodnem Tihem oceanu. Slednja je bila v preteklosti zdesetkana, vendar si je do danes opomogla.

Ni povsem jasno, od kod je prišel sivi kit, ki so ga opazili v Izraelu. Malo verjetno je (a morda ne nemogoče), da bi bil pripradnik ostanka severnoatlantske populacije, ki je ostala neopažena. Druga, bolj verjetna možnost je, da je kit priplaval iz Tihega oceana.
Toda po kateri poti je priplaval? Kit verjetno ni pripraval skozi panamski ali sueški prekop (čeprav so bile nekatere vrste delfinov že opažene v sueškem prekopu, mnoge živalske vrste pa skozenj prihajajo v Sredozemlje), kar verjetno pomeni, da je moral ubrati daljšo pot. Če je to res, je ta kit podrl rekord v najdaljši migraciji kateregakoli sesalca na svetu (ki ga v vsakem primeru držijo kiti). Nekateri sklepajo, da je priplaval skozi Severozahodni prehod, ki preko Arktike povezuje severni Tihi ocean s severnim Atlantikom. Severozahodni prehod je najkrajša morska pot med Evropo in Azijo. Od leta 1978, ko so začeli redna opazovanja, je bil omenjeni prehod v letu 2009 prvič popolnoma nezaledenel in primeren za plovbo.

Več informacij o sivih kitih najdete na:
http://www2.wdcs.org/species/species.php?sp=Eschrichtius_robustus

Foto: Aviad Scheinin / IMMRAC

No comments:

Post a Comment

Followers