20 Apr 2010

Film Skriti zaliv

Kinodvor in društvo Morigenos vas vabita na premiero filma Skriti zaliv (The Cove, 2009), ki bo v četrtek, 22. aprila 2010, ob 19. uri v Kinodvoru. Film je dobitnik Oskarja za leto 2009 kot najboljši celovečerni dokumentarni film, prejel pa je tudi več kot 60 drugih nagrad.

Zaspana morska laguna na japonskem obrežju skriva strašno skrivnost, ki jo je skupina posameznikov odločena razkriti svetu. Mestece Taiji se na prvi pogled zdi delfinji raj, vendar se v odročnem zalivčku, ograjenem z bodečo žico, skriva mračna realnost. Japonski ribiči, ki jih podpira milijonska industrija vodnih zabavišč in trgovanja z delfinjim mesom, se spuščajo v neverjetno okruten lov. Nikomur še nikoli ni uspelo pogledati onkraj bodeče žice, saj lokalna in nacionalna birokracija naredita vse, kar je v njuni moči, da bi skrivnost zaliva ostala skrita za vse nepoklicane.

Richard O'Barry, nekdanji trener delfinov, zato okrog sebe zbere nevsakdanjo skupino strokovnjakov – mojstrov za podvodno in skrivno snemanje, morskih raziskovalcev, nekdanjih vojaških ekspertov, vrhunskih potapljačev –, da bi skrivoma predrli ogrado molka in svetu predstavili grozodejstva v tem zalivu. Rezultat njihovih napol legalnih naporov je pričujoči film: provokativna mešanica raziskovalnega novinarstva, ekološke pustolovščine in nepozabnih podob, ki se naposled izteče v obupan poziv na pomoč.

V 60-ih letih je prav Richard O’Barry ujel in dresiral pet delfinov, ki so nato v znameniti televizijski nadaljevanki Flipper upodobili istoimenskega delfina. Druženje s temi inteligentnimi živalmi je pripomoglo, da je O'Barry spremenil mnenje o njih ter se iz lovca in trenerja postopno prelevil v radikalnega zagovornika delfinje prostosti in pravice do življenja. Društvo Morigenos z O’Barryjem sodeluje od leta 2005.

Premierni projekciji bo sledil pogovor o obravnavani tematiki s predsednikom društva Morigenos ter slovenskim predstavnikom Evropskega društva za kite in delfine Tilnom Genovom ter Andrejem Bibičem, predstavnikom Ministrstva za okolje in prostor RS.

Distributer filma v Sloveniji je Demiurg, podpira pa ga društvo Morigenos.

Več o filmu na:
http://www.kinodvor.org/skriti-zaliv
http://www.thecovemovie.com/

Napovednik:
http://www.thecovemovie.com/WatchTheTrailer.htm

Kako lahko pomagate:
http://www.takepart.com/thecove
http://www.savejapandolphins.org/

No comments:

Post a Comment

Followers