28 Nov 2016

Brezplačna dvojezična mobilna aplikacija za otroke »VARUH MORIJ« Spodbujamo okoljsko vzgojo in zgodnje učenje jezikov

Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce je v sodelovanju z MINI POLIGLOTINI ustvarilo dvojezično mobilno aplikacijo za zgodnje učenje jezikov z izobraževalno vsebino o varovanju morij in morskih živali. Brezplačna aplikacija je za mobilne telefone ali tablice s sistemom Andriod dostopna na Google Play.

Aplikacija sestoji iz pravljice Varuh morij, ki pripoveduje o neverjetnem doživetju dečka Otija in njegovih morskih prijateljev – tjulnjice, želve, kita in delfina, in iz izobraževalnega dela, v katerem otroci podrobneje spoznajo živalske vrste, ki nastopajo v pravljici. Pravljica se odvija na Havajskem otočju, ki ima izjemno bogato naravno in kulturno dediščino, a je hkrati tudi izjemno ogroženo prav zaradi negativnih vplivov človeških dejavnosti.

Namen aplikacije je s pomočjo pravljice osveščati otroke o nevarnostih, ki ogrožajo morske sesalce, in tudi o tem, kako jim lahko pomagamo, ter spodbujati zavedanje o pomenu varovanja narave nasploh. Poleg tega aplikacija omogoča učenje tujih jezikov, saj je vsebino aplikacije mogoče brati in poslušati v slovenskem in angleškem jeziku. Zvočne zapise so posneli naravni govorci.

Aplikacija je trenutno dostopna v slovenskem in angleškem jeziku, v prihodnje pa bo na voljo še v drugih svetovnih jezikih. Večjezična vsebina omogoča medkulturno povezovanje in ozaveščanje ljudi o pomenu varstva narave in zgodnjega učenja jezikov. Ravno to lahko ustvari priložnosti za bodoče mednarodne projekte med otroci ali med okoljskimi organizacijami iz različnih držav in kulturnih ozadij. Sicer je aplikacija namenjena tudi izobraževanju predšolskih otrok in otrok iz prve triade osnovne šole, tako v Sloveniji, kot tudi zamejstvu in tujini.


Projekt je delno finančno podprlo Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji v sklopu programa NGO Small Grants. Idejo za aplikacijo si je zamislila doktorica okoljskih znanosti Mojca Stubelj Ars, ki ustvarja večjezične knjige in aplikacije za otroke ter si prizadeva otrokom približati tudi teme varstva narave. Del svojega doktorata je opravila na Havajih, kjer so jo morske živali očarale, in tako je nastala pravljica Varuh morij. Ilustracije je ustvarila priznana slovenska ilustratorka in akademska slikarka Polona Lovšin, aplikacijo pa je izdelala slovenska skupina Proxima.

Mobilna aplikacije je brezplačna v želji, da bi dosegla čim več uporabnikov, ki bodo preko njene vsebine razumeli pomen varovanja morij, divjih živali in narave nasploh. Trenutno je na voljo za sistem Android, v kratkem pa bo dostopna tudi v Apple Store.

No comments:

Post a Comment

Followers