2 Jun 2015

Čistilna akcija v okviru pobude Net Effect ob Koprskem zalivu


Društvo Morigenos se bo ob svetovnem dnevu oceanov, 8. juniju, pridružilo pobudi Net Effect, ki jo po vsem svetu organizira World Cetacean Alliance (Svetovno zavezništvo za kite in delfine) v sodelovanju z World Animal Protection (Svetovna organizacija za zaščito živali) in Global Ghost Gear Initiative (Globalna iniciativa za reševanje problema odpadne ribiške opreme). 

Po obalah širom sveta bodo od 6. do 8. junija letos potekale čistilne akcije, s katerimi želimo izpostaviti problem morskih odpadkov, predvsem odslužene ribiške opreme (mreže, ribiške vrvice, pasti). Vsako leto je v morje odvrženo okoli 640.000 ton rabljene ribiške opreme. Za morske živali, ki se vanjo zapletejo, je največkrat usodna. 

V Sloveniji bomo na problem morskih odpadkov opozorili v soboto, 6. junija 2015, s čistilno akcijo ob Koprskem zalivu. Pridružite se nam tudi vi! 

Zbrali se bomo ob 10. uri v Kopru na parkirišču pri Letnem kopališču v Žusterni. Nato se bomo lotili čiščenja obalnega predela. Akcija bo trajala dve uri. Priporočamo dobro obutev in zaščito pred soncem. 

V društvu Morigenos bomo zagotovili vreče za smeti in rokavice. Vsak udeleženec bo dobil tudi majico društva. 

Vse zbrane morske odpadke bomo predali Službi za varovanje priobalnega morja Ministrstva za okolje in prostor, podatke in morebitno ribiško opremo pa bomo predali Inštitutu za vode Republike Slovenije, ki se s problematiko odpadne ribiške opreme ukvarja v okviru projekta DeFishGear. 

Čistilno akcijo delno financira Mestna občina Koper.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite po e-pošti na projekti.morigenos@gmail.com ali po telefonu (klic ali sms) 040 470 213.

No comments:

Post a Comment

Followers