24 Apr 2013

Študentje spoznavajo ekologijo velike pliskavke v slovenskem morju


V mesecu marcu in aprilu je društvo Morigenos ob podpori Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) za študente v sklopu projekta »Spoznavanje ekologije velike pliskavke v slovenskem morju« organiziralo predavanje o delfinih in terenske vikende. Študentje so preko predavanj, delavnic in terenskega dela z raziskovalnim plovilom na morju ter s kopenske opazovalne točke spoznali metode in delo raziskovalcev morskih sesalcev. Vikendi so bili pestri in poučni. Udeleženci so se poleg delfinov seznanili z življenjem školjk in polžev na vodenem ogledu razstave Čarobni svet školjk, obiskali Akvarij Piran in podrobneje spoznali problematiko morskih odpadkov, ki jo je predstavila Andreja Palatinus, strokovnjakinja za morske odpadke z Inštituta za vode Republike Slovenije. 

Nekaj vtisov udeležencev: 

Terenski vikend na morju je bil kljub ne ravno najlepšemu vremenu fenomenalen. Ekipa Morigenosa je neverjetna, polna energije, nasmejana in vedno dobre volje. Čeprav delfinov nismo videli, smo se ogromno naučili – od metod dela na terenu do fotoidentifikacije, pa tudi o kitih in delfinih na splošno. Poleg tega so bila super tudi »zunanja« predavanja (o morskih odpadkih, o zbirki školjk in polžev), tako da je bil vikend zelo pester in je zato minil kot bi mignil. 
Nina 

Preden smo se odpravili v Piran, sem se bala, kaj bomo počeli cel vikend v dežju in megli. Na koncu je vreme toliko zdržalo, da smo okusili teren na čolnu in videli vsaj par meduz, še bolj pa sem bila presenečena nad dejavnostmi, ki so zapolnile najbolj megleni del vikenda. Res hvala ekipi Morigenosa, ki nas je naučila toliko novega in zanimivega, pa naj je bilo to o kitih, delfinih, polžih ali morskih odpadkih. Ob vsej dobri postrežbi s kavo, čajem, piškoti in italijansko Nutello, seveda. 
Manca 

Sicer brez delfinov ampak super fino. Super ekipa s katero upam, da bom še sodeloval pri terenih. Še pridem! 
Matej 

Ej pa super! Res si ne bi uspela zamisliti hitreje pretečenega časa tale vikend, predavanja so bila totalno najbolj zanimiva in polna smešnih pripomb – s tem posledično s tudi bolj zapomljivo vsebino. Sicer nam ni uspelo zaslediti delfinov, ampak smo kljub temu dobili kar dober vpogled v strokovno delo in takrat v zagnani in resni atmosferi, medtem ko nikoli ni manjkalo sproščenega vzdušja. S pantomimo, ostalimi družabnimi igricami ali pa samo anekdotami je bil smeh stalno neizbežen! Ekipa, »najkulejši« ste! Se definitivno še vidimo! 
Petra

Fotografije: Foto utrinki terenskih vikendov

No comments:

Post a Comment

Followers