1 Feb 2016

V Sredozemlju je zelo glasno: znanstveniki predstavili prvi zemljevid gostote in virov podvodnega hrupa v Sredozemlju


Podvodni hrup, ki v zadnjih desetletjih stalno narašča, resno ogroža življenje v morju. Živali ovira pri orientaciji, hranjenju, komunikaciji, povečuje stres in ima potencialne kumulativne učinke. Še vedno pa ni zbranih dovolj informacij, da bi lahko v celoti razumeli obsežnost tega problema.

ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja) se zavzema za ocenitev in omilitev podvodnega hrupa v Sredozemskem morju. Društvo Morigenos je že več kot desetletje partner omenjenega sporazuma, predsednik društva Morigenos pa je tudi član Znanstvenega odbora ACCOBAMS. 

Zadnje poročilo »Pregled žarišč hrupa na območju ACCOBAMS, 1. del – Sredozemsko morje« je pokazalo širok prostorski in časovni vzorec podvodnega hrupa, ki ga povzročajo človeške dejavnosti. Izkazana žarišča hrupa se prekrivajo s habitati, pomembnimi za morske sesalce, in morskimi zavarovanimi območji. Glavni izvor hrupa v Jadranskem morju so komercialna plovila ter v zadnjih letih tudi hrup seizmičnih raziskav za izkoriščanje naftnih in plinskih zalog. Soavtor poročila je OceanCare, s katerim društvo Morigenos kot partner tesno sodeluje.

Raven podvodnega hrupa narašča, zato so nadaljnje raziskave na tem področju ključnega pomena za določitev primernih ukrepov in zajezitev problema.

No comments:

Post a Comment

Followers