20 Nov 2010

ACCOBAMS – 4. srečanje držav pogodbenic

V Monaku je od 9. do 12. novembra 2010 potekalo 4. srečanje držav pogodbenic mednarodnega sporazuma ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in atlantskega območja ob njem). Otvoritvene slovesnosti se je udeležil tudi Monaški princ Albert II. Vlada Republike Slovenije je za srečanje imenovala delegacijo, v kateri sta bila Andrej Bibič (Ministrstvo za okolje in prostor) in Tilen Genov (Morigenos). Ana Hace je na srečanju sodelovala kot opazovalka in predstavnica društva Morigenos, saj je društvo Morigenos partner sporazumu ACCOBAMS.

Ob tej priložnosti je izšla tudi knjiga z naslovom »Ohranjanje kitov, delfinov in pliskavk v Sredozemlju in Črnem morju«, ki sta jo napisala Giuseppe Notarbartolo di Sciara in Alexei Birkun. V knjigi je med drugim tudi fotografija kita grbavca ob slovenski obali, ki jo je prispeval Tilen Genov iz društva Morigenos. Ponosni smo, da tudi fotografije delfinov iz slovenskega morja, ki jih je prispevalo društvo Morigenos, krasijo nekatere druge izdelke, ki so jih prejeli udeleženci srečanja.

Slovenija je na srečanju poročala o izvajanju sporazuma v Sloveniji in aktivno sodelovala pri nekaterih pomembnih vprašanjih. Portugalska in Španija sta podali predlog za razširitev geografskega območja sporazuma, ki so ga ostale države podprle. Območje sporazuma tako po novem zajema tudi celotno atlantsko obalo Portugalske in Španije, novo ime sporazuma (čeprav skoraj enako) pa je »Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja«. Kljub temu pa varstvo kitov in delfinov v Sredozemlju in Črnem morju še vedno poteka prepočasi in pogosto neučinkovito. To je še posebej očitno pri navadnem delfinu (Delphinus delphis), ki mu v Sredozemlju ne kaže prav dobro. Upajmo, da bodo države pogodbenice v naslednjih treh letih sprejele in izvedle ukrepe, ki so si jih zadale na letošnjem srečanju in ki bodo pripomogli k boljši ohranjenosti biotske pestrosti v Sredozemlju in Črnem morju.


No comments:

Post a Comment

Followers