5 Jan 2010

Kiti rešujejo tjulnjeOdprava na Antarktični polotok je znanstvenike ribiške službe NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration Fishery Service) privedla do zanimivega spoznanja, ki so ga objavili v poljudni reviji Natural History. Prvi avtor Robert L. Pitman nam je prijazno dovolil, da zadevo objavimo tudi na Morigenos Blogu.

Cilj odprave je bil posneti izjemno tehniko lova tamkajšnjih ork. Z usklajenim plavanjem ustvarijo val, ki tjulnje odplakne s plavajočih ledenih ploskev. Video lova: http://www.orcaresearch.org/video_orca.htm.
Po lociranju skupine ork z oddajniki so v neposredni bližini ork opazili tudi dva kita grbavca. Iz njunega nemirnega vedenja so sprva sklepali, da sta razdražena zaradi njihove prisotnosti, čeprav ju orke niso napadale. Po pregledu video posnetkov dogodka so med grbavcema opazili tjuljnja, ki so ga po vsej verjetnosti orke nameravale upleniti. Kasneje je jata pričela z lovom na drugega tjuljnja, ki je počival na plavajoči ledeni ploskvi. V tistem trenutku sta na kraj dogajanja priplavala ista dva grbavca in pričela glasno pihati in udarjati po vodi s plavutmi. Grbavca sta, kot je kazalo, nadlegovala orke in znova prekrižala njihove načrte.

Teden kasneje so opazili drugo jato ork, ki je lovila tjulnja na ledeni ploskvi. V boj sta bila zopet vpletena dva grbavca, vendar ni šlo za iste živali kot teden poprej. Ko so orke uspešno odplaknile tjuljnja s plošče, si je ta zavetje poiskal pri grbavcih. Eden izmed grbavcev se je obrnil s trebuhom navzgor in tjulnja namestil med svoje prsne plavuti. Ob približevanju ork je kit izbočil prsni koš in s tem tjulnja dvignil iz vode. Ko je ta začel drseti nazaj proti vodi, ga je kit s plavutjo nežno potisnil nazaj na sredino (kliknite na fotografiji za povečavo). Nekaj trenutkov zatem se je tjulenj skobacal na bližnjo ledeno ploščo.

Grbavci so v nevarni situaciji morda pokazali materinski nagon, čeprav ni šlo za njihove mladiče. Alomaterinska skrb (ko neka žival skrbi za mladiča druge vrste) je bil opažen tudi pri drugih vrstah živalih. Ko človek obvaruje pripadnika druge vrste, to dejanje pripišemo usmiljenju. Če to stori kit, ga pripišemo nagonu. Včasih razlika ni preveč očitna.

Vir: R. L. Pitman and J. W. Durban. 2009. Save the seal! Nat. Hist. Mag. Nov. 2009.

Fotografija: Robert L. Pitman

No comments:

Post a Comment

Followers